BLIV KLAR TIL VARMESÆSONEN 

Vi anbefaler, at du skifter dine termostater, hvis de er mere end 15 år gamle” – Viborg Fjernvarme.

Varmeanlægget i boligerne kræver normalt lidt vedligeholdelse. Det er dog en god ide, at gennemgå anlægget for fejl og mangler 1 til 2 gange om året – når man lukker op for varmesæsonen og igen, når man lukker ned for sommeren.

SpareEnergi.dk anbefaler, at man tjekker, justere og vedligeholder installationerne hvert 2 år. Overvej i den forbindelse, at kontakte en autoriseret VVS installatør.

Vær i den forbindelse opmærksom på, at alt vedligeholdelsesarbejde mv. skal ske i overensstemmelse med foreningens “Tekniske bestemmelser“. 

Tjek løbende om radiatorernes termostater virker korrekt. Det gør du ved at skrue helt op alle radiatorerne i boligen. Efter et stykke tid skulle de gerne blive helt varme. Det kan i nogle tilfælde tage op til ca. 2 timer.

Hvis der er varme på alle radiatorerne, så virker dit varmeanlæg tilfredsstillende.

Hvis der ikke er varme på radiatoren, kan det skyldes, at den lille ventilnål (split), der sidder bag termostaten, har sat sig fast på grund af kalk eller snavs. Sådan løsner man den:

 • Prøv i første omgang at skrue helt op og ned på termostaten – et par gange. Det er også en god ide, at gøre det løbende – fx 1 gang om måneden. Det afhjælper, at den sætter sig fast.
 • Hvis det ikke hjælper, så skal man ind til selve ventilnålen og trykke på den indtil den løsner sig. Sådan gør du det: Skru termostaten af radiatoren
  • Tryk på ventilnålen (splitten) – gør det med små forsigtige og lige tryk indtil den er løs. Når den er løs, skulle der gerne komme varme på radiatoren.
  • Sæt termostaten tilbage på radiatoren.
  • Hvis det heller ikke hjælper, så kan det skyldes, at pakdåsen med ventilnålen er blevet for gammel og bør udskiftes. Det anbefales, at dette gøres af en autoriseret VVS installatør.

På nettet kan du finde information og se videoer om, hvordan du får varme på radiatoren igen – fx Bolius´s video.

Hvis din radiator ”støjer”, er det typisk tegn på, at der er luft i systemet. Dette fjernes ved, at termostaten skrues op på maks. og derefter luftes ud – sådan:

 • På alle radiatorer er der en lille skrue/ventil i toppen, som man kan dreje og åbne.
 • Man skal holde den åben indtil der kommer vand ud. Luk derefter ventilen og støjen (luften) skulle gerne være fjernet.

Husk at holde en klud og eventuel en lille skål under – så undgår man, at der ikke kommer sort og beskidt vand på gulvet.

I videoen fra Bolius kan du se hvordan.

Tips og gode råd

 • 3 på termostaten svare normalt til 20 grader varmt.
 • Anvend alle radiatorer i stedet for at skrue helt op kun på en radiator. Det giver den bedste udnyttelse og en langt bedre varmefornemmelse.
 • Tommelfingerregel er, at man bør have minimum 16 grader i alle rum.
 • Hav ikke en temperatur under 14 grader indendørs, da det øger risikoen for fugtproblemer og tilhørende skader betydeligt.
 • Husk, at lufter ud. Det gør du bedste ved at skrue ned for termostaterne og lave gennemtræk i 5-10 minutter.

Greve Fjernvarmes hjemmeside – 10 gode råd l lavere varmeregning – kan man også få gode råd til en bedre afkøling.